Kwaliteit in bedrijfsopleidingen is een lachertje

" Da's nog eens een harde uitspraak" zou Frans Anders* zeggen. Had hij niet vreselijk zijn best gedaan voor al zijn cursisten? Niet dat het makkelijk was geweest ; overstappen vanuit het slagersvak, om als zzp-er cursussen te gaan geven.

 

Zelf een opleiding volgen was niet nodig geweest. Hij kon zo aan de slag. Tuurlijk, hij was rap van de tongriem en had wel vaker een praatje gehouden voor collega's toen hij af en toe als gastdocent een dagje VCA mocht gaan geven. Verdiende goed, aardige lui.

 

Lastige overstap, maar zo'n lesboek voorlezen kan iedereen dus alles was goed gegaan. Goed, want hij had inmiddels al wel meer dan dertig cursussen gegeven. De meeste mensen waren geslaagd. Niets aan de hand toch?

Die 25% gezakten hebben dat aan zichzelf te danken. Immers, hij leest de stof altijd op dezelfde manier voor, gebruikte dezelfde voorbeelden en maakt een grap hier en daar. Ja, cursus bij Frans is lachen!

Hij houdt er wel altijd een lekker tempo in, anders krijg je van die 'uitweidende' vragen. Nee hoor, vasthouden aan wat goed gaat. Oké, bij buitenlanders spreek je wat harder. Maar dat is logisch, want anders verstaan ze je niet. Leerdoelen, voorkennis, lesplan? "Haha nee, daar doe ik niet aan" zegt Frans. "Ik weet eigenlijk niet eens wat dat is. Nog nooit nodig gehad ook. Alles staat in het boek. Slagen, daar gaat het toch om"?

 

Hoe anders is Frans Anders dan veel van de "parttime" bedrijfsopleiders die zich via een woud van opleidingsinstituten verhuren? Zo'n -op zijn best- aardige man die zich trots -terecht- docent noemt? Terecht omdat ze uren achter elkaar 'doceren'. Een werkvorm die nauwelijks geschikt is voor kennisoverdracht en hooguit 10 minuten gebruikt moet worden? Weet Frans veel!

 

Maar je zal er maar bij in de klas zitten op zo'n verplichte cursus. Ingekocht door 'kantoor' dat vooral geshopt heeft op basis van prijs.

Je snapt er geen drol van, reclameren heeft geen zin want daar wordt die docent alleen maar vervelend van en dan zet hij je te kijk. Niet alleen een strontvervelende dag maar later ga je gezakt naar huis met ook nog de overtuiging dat het je eigen schuld is. Oh ja, dat melden ze dan ook nog even aan je baas!

 

Het gemiddelde slagingspercentage van bijvoorbeeld Basisveiligheid VCA (in aantal de grootste cursuspopulatie per jaar) is meerjarig gemiddeld ongeveer 75% (opgave SSVV 2018). Dat van ons in dezelfde (meerjarige) periode ruim boven 90%. Dat is nauwelijks een prestatie voor een geschoolde docent gezien de inhoud. Gelukkig zijn er nog een paar collegae die prima scoren. Hoe het gemiddelde dan toch helemaal zakt naar maar 75%? Door Frans Anders* en zijn vrienden!

 

Nog lastiger is het om het gebrek aan kwaliteit aan te tonen bij de cursussen zonder of met eigen examens. Zo is een Frans Anders in ieder geval dan toch weer een beetje slager. Maar dan wel eentje die zijn eigen vlees keurt. Altijd goed...denk ik dan!

 

Het verhaal is misschien wat smeuïg en gechargeerd ("dat leest zo lekker" zou Frans zomaar kunnen zeggen) maar meer dan 25 jaar ervaring in bedrijfsopleidingen hebben me geleerd dat de kern helaas maar al te waar is. Ik heb Frans en een heleboel vrienden van hem gezien!

 

Hoog tijd voor een goede didactische opleiding voor Frans en zijn vrienden. Volg onze cursus bedrijfsopleider / instructeur (training didactische basisvaardigheden) als je start met lesgeven of als je de beste opleider wilt worden die kunt zijn!

 

Delen, met bronvermelding, is toegestaan..

Dick Hijmensen, alg. dir. 

Connex Bedrijfsopleidingen

Connex Quality

Connex Opleidingen en Advies B.V.

www.connex.nl

* Frans Anders is een gefingeerde naam.