Stop met innoveren!

Oeps! Wat zeg ik nu?

Stoppen met innoveren? Ja, ik zeg het echt.

 

Heb jij dat ook? Dat je steeds vaker het beklemmende gevoel bekruipt dat innoveren een soort heilig moeten begint te worden. Wie niet innoveert telt niet mee (?). Dus wil (moet?) iedereen meedoen. En als er dan niets te innoveren valt dan gaan we verbeteringen of aanpassingen 'innovaties' noemen. Zo word het omwassen van de eigen nieuwe aardewerk beker in de kantine: een milieu-innovatie. Is er ooit een term zo uitgekauwd en uitgehold?

 

Was het tot voor kort nog zo dat innovatie een logisch gevolg was vanuit een gebrek (in dienst of product) of irritatie. Nu hoor je als reden vaak: omdat het kan. Laten we eerlijk zijn: wat is dat nu eigenlijk voor reden?

Laten we eens kijken naar onze branche: beroeps- en bedrijfsopleidingen / onderwijs.

 

We hebben de LTS naar de prullenbak geïnnoveerd. Hebben we nu betere of voldoende vaklieden? Nee, zeg ik. Geloof niet dat daar enige discussie over hoeft te zijn. We hebben het rekenonderwijs geïnnoveerd. Kunnen kinderen nu beter rekenen? Nee, zeg ik. Wat was er in hemelsnaam mis met het oude? We hebben de mavo weg geïnnoveerd, wie is hier beter van geworden? Het leerlingwezen is verworden tot KMBO /BBL. Hallo? Is er nu iemand die beter leert? 

 

Als ik kritiek heb, wordt me vaak voor de voeten gegooid dat vernieuwing een kans moet krijgen. Mee eens. Als we dan ook maar zo moedig zijn om op onze schreden terug te keren als blijkt dat het niet werkt of dat het oude wijn in nieuwe zakken blijkt te zijn. Helaas, vaak wordt er een vlucht naar voren genomen. Van de geflopte innovatie niet terug naar bewezen kwaliteit (met wellicht ook wat verbeterpunten) maar door naar de volgende zinloze innovatie met liefst ook nog een nieuwe naam. Want het moet wel nieuw klinken. "innovatie" verkoopt! Overigens vraag ik me nu (ik dit schrijf) ook af hoeveel reorganisaties tegenwoordig verpakt worden als een nieuwe innovatieve manier van werken?

 

Is iedereen gek geworden?

Een landmeetkundige heet nu geodeet, denk je nu echt dat ie hier beter van gaat meten of uitzetten? De Arbeidsinspectie heet nu Inspectie SZW (geloof ik) en een pijpfitter heet monteur gas, water en warmte; het werk is in de basis hetzelfde en er zijn er nog steeds te weinig van. Innoveren is verworden tot een HYPE (nog zo een). Zo, het moet maar eens gezegd!

 

Stop met innoveren, start met perfectioneren!

Ik wil hier een lans breken voor het innoveren van alle innovatiefunctionarissen. 

Laten we (ook) de moed hebben om terug te keren naar zaken die bewezen werk(t)en en laten we die verder perfectioneren om de weeffouten er uit te halen. Desnoods experimenteren we op onderdelen maar hou op met innoveren. Ik kan het woord even niet meer horen...

 

Als je het zelf niet durft, zeg dan maar dat ik het heb gezegd..

 

Dick Hijmensen,

Alg. dir. Connex Opleidingen en Advies B.V.

www.connex.nl 

 

Ook een verbeterproces starten? Eigenwijze en creatieve denkers, die ook echt iets doen, nodig? Bel of mail ons.